Vijf tips voor leiderschap in Coronatijd
27 oktober 2018 

Vijf tips voor leiderschap in Coronatijd

Als de scholen weer opengaan vraag dit leiderschap. Het afgelopen jaar was bizar, ook voor jouw teamleden. Iedereen moest zich aanpassen, in bochten wringen en de balans zoeken tussen thuis zijn en werken tegelijk. Sommige teamleden zullen zelfs begrafenissen hebben meegemaakt. En al die verhalen komen weer bij elkaar. Hoe ga je daar als leider goed mee om? We geven je vijf tips.

Leiderschap tip 1: Wees zichtbaar en aanspreekbaar

Je hebt als leider van alles te doen. Zeker nu. Protocollen slingeren waarschijnlijk om je oren, je mailbox stroomt vol en je moet nog goed afstemmen met de kinderopvang. Maar je belangrijkste taak op dit moment is zichtbaar en aanspreekbaar zijn. Dat klinkt logisch, maar vraagt wel om actie. Zorg dat teamleden je zien. Dat je makkelijk te vinden bent voor een gesprek. De deur moet de hele dag open staan, zeker tijdens deze nieuwe periode. Wees aanwezig tijdens de koffiemomenten en na schooltijd. Meer dan anders. Kijk en luister. Welke verhalen worden er verteld? Welke zorgen worden gedeeld?

Leiderschap tip 2: Spreek iedereen afzonderlijk

Ieder teamlid brengt zijn of haar eigen verhaal met zich mee. Het ene teamlid maakt zich zorgen terwijl een ander teamlid boordevol ideeën zit voor de toekomst. Beide teamleden willen hun verhaal aan je kwijt. Plan de eerste weken momenten in waarop je iedereen spreekt. Laat ze stoom afblazen, lachen, huilen, boos zijn, vragen stellen… Laat alle emoties er zijn. Er speelt zich meer onder water af dan jij in eerste instantie ziet. Laat het waterpeil zakken en zie wat boven komt drijven.

Leiderschap tip 3: Stel één simpele vraag

Misschien zie je wel op tegen dit soort gesprekken. Hoe zorg je ervoor dat je de leider bent die ze nodig hebben? En hoe zorg je voor ieder persoonlijk? Dat klinkt ingewikkeld en soms is dat het ook wel. Maar begin met het stellen van één simpele vraag: “Wat heb je van mij nodig?” Die vraag stellen we vaak veel te weinig. In het antwoord ligt vaak een schat aan informatie. De teamleden vertellen je welk gedrag ze van je verwachten. Aan jou als leider de taak om je gedrag goed af te stemmen. Zo groei je in dienend leiderschap.

Leiderschap tip 4: Luister

Tijdens zo' n individueel gesprek moet je vooral goed luisteren. Ben je hier goed in? Of praat je makkelijker? We zijn als mensen vooral geneigd om stiltes vol te praten. Niet doen. Laat het gebeuren. Een gesprek hoeft niet perfect en glad te verlopen. Laat het stilvallen, zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws Stel vragen, wees nieuwsgierig (als een journalist) en luister. Hoe beter je luistert, hoe beter jij je gedrag kunt afstemmen.

Leiderschap tip 5: Bouw een tribe

Wekenlang hebben teamleden vooral individueel gehandeld. Alle meesters en juffen gaan de komende tijd waarschijnlijk investeren in de groepsdynamica. Dat zou jij als leider ook moeten doen. Investeer in het bouwen van een tribe (hechte en krachtige groep). Wat doen tribes? Zij steken kampvuren aan en hebben rond het kampvuur echte gesprekken. Rondom kampvuren wordt gelachen, gehuild en verhalen verteld. Plan de eerste week nog een uur in voor dit kampvuurmoment. Desnoods zonder vuur.
 
Jij bent als leider zo belangrijk voor je team. Neem moedig die positie in. En vergeet niet… krachtige, moedige leiders durven ook kwetsbaar te zijn. Wil je ondersteuning hierbij? We denken graag met je mee. Bekijk ons aanbod.
Over de schrijver
Rien Tanghe is de mede-eigenaar van De Onderwijsfabriek. Met zijn gelijkwaardige en authentieke benadering adviseert, traint en coacht hij teams, werknemers en leidinggevenden.
Reactie plaatsen