Floreert je team niet? Dat kan behoorlijk destructief zijn. Alle processen verlopen trager en de uitkomsten zijn nooit zo goed als je zou willen. Een team waar leden zich onveilig voelen, waar politieke spelletjes worden gespeeld en waar over in plaats van met elkaar gepraat wordt is een recept voor slechte resultaten op alle gebieden. Om over ziekteverzuim nog maar te zwijgen. Iedere leidinggevende is dus gebaat bij een team dat floreert. Jij ook. Je wilt dat het soepel loopt, dat iedereen doet wat gedaan moet worden en dat de resultaten goed zijn. Binnen dit proces wil je ook nog eens dat iedereen met plezier werkt. Je wilt een gezonde teamcultuur.
De grote voorspeller voor een florerend team.
Eén van de voorspellers van een team dat floreert is vertrouwen. En dan gaat het niet over weten dat de ander wel ongeveer z’n woord houdt. Dat is vertrouwen aan de oppervlakte. Prettig, maar voor een florerend team is meer nodig.
Vertrouwen vanuit kwetsbaarheid.
Een team dat floreert, vertrouwt vanuit de kracht van kwetsbaarheid. Teamleden voelen zich hier zo veilig dat het geen enkel probleem is om helemaal zichzelf te zijn. Er is geen opsmuk, geen toneelspel, geen opgebouwde muur. Volledige transparantie en openheid. Leden met vertrouwen vanuit kwetsbaarheid durven fouten toe te geven. Iedereen in het team maakt fouten. Het is geen schande om dit openbaar te maken. Sterker nog; het versterkt de groepsband. Leden durven ook om hulp te vragen. Ze kennen elkaars kwaliteiten en maken daar graag gebruik van, ten behoeve van de team- en organisatiedoelen. Nog belangrijker; ze kennen hun eigen tekortkomingen. Ze weten en erkennen dat ze kwetsbaar zijn. Vanuit deze kwetsbaarheid is ‘sorry’ zeggen geen drempel meer. Spijt betuigen is een zeer krachtige vorm van kwetsbaarheid en daarin schuilt een onmetelijke kracht.
De tip.
Hoe ontwikkel je zo’ n florerend team? Begin klein, maar uiterst krachtig. Leer teamleden elkaars verhaal kennen. Stuur teamleden in tweetallen op pad (of verdeel ze online in verschillende ruimten) en laat ze in gesprek gaan met elkaar. Geef ze de opdracht om elkaar vragen te stellen over hun leven. Hierin mag creatief gedacht worden. Stel elkaar vragen over familie, gezinsituatie, jeugd, geboortedorp, prettige en verdrietige herinneringen en ga zo maar door.
Het effect.
Het effect van deze opdracht is enorm. Er ontstaat wederzijds begrip, respect en gelijkwaardigheid. Ook schept deze opdracht een onderlinge band tussen teamleden en wordt deze versterkt. Er ontstaat verwondering over en weer en vanuit deze basis vormt zich de voedingsbodem voor vertrouwen in kwetsbaarheid. Teamleden voelen zich meer op hun gemak en durven zich eerder open te stellen naar elkaar. Precies dat wil je bereiken en heb je nodig voor een florerend team.
Zoek je ondersteuning in de ontwikkeling van jouw team? Bekijk hier ons aanbod!