Hoe je als leider lessen leert uit de crisis. Nu of nooit.
24 januari 2021 
2 min. leestijd

Hoe je als leider lessen leert uit de crisis. Nu of nooit.

Winston Churchill was een leider die in staat was lessen te leren uit een crisis. ‘Never waste a good crisis.’ Een uitspraak die hij deed, na de Tweede Wereldoorlog. Deze verschrikkelijke periode bood, volgens de voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, kansen. Kansen om het roer om te gooien. Om de handen ineen te slaan en de toekomst mooier te maken. Never waste a good crisis. In dit artikel vertellen we je hoe je als leider de lessen uit een crisis niet verspilt.

Leiders dromen.

Een crisis kan ofwel je dromen in gruzelementen laten vallen, ofwel nieuw leven inblazen. Dominee Martin Luther King sprak de befaamde woorden ‘I have a dream’ in een wereld die getekend werd door ongelijkheid, racisme en haat. Hij droomde, tijdens deze crisis, van een wereld waarin alle mensen in vrede samenleefden. Ongeacht huidskleur, ras of geloof. Een ongekend grote droom die bedrog leek. Maar Martin Luther King droomde. Tegen alle verwachtingen in. En hij sprak zijn dromen uit. Talloze mensen begonnen hierdoor dezelfde droom te dromen. En de realiteit begon zich langzaam maar zeker aan te passen.
In een crisis dromen leiders. Ze dromen van een betere toekomst. Wil jij als leider deze crisis niet verspillen? Start met dromen. Zie vergezichten. Creëer een nieuwe werkelijkheid. Droom, spreek en inspireer. En jouw toehoorders? Die dromen vanzelf mee. Ze worden erdoor geraakt en voelen de vrijheid om ook te dromen. Dit is de start om gezamenlijk een nieuwe realiteit te verwezenlijken.

Doe meer dan je hoofd boven water houden.

Gebruik als leider de komende periode om verder te kijken dan de dagelijkse praktijk. Durf voorbij de beslommeringen te kijken. Alle teamleden hebben in hun eigen Corona-bubbel kansen gezien, mogelijkheden ontdekt en nieuwe ideeën opgedaan. Verzamel ze. Laat iedereen onbegrensd dromen. Spreek verlangens uit. Dit is het moment om een start te maken voor nieuwe plannen. Plannen die jullie hart raken. Plannen die jullie onderwijs nog beter maken. Onder de ‘waterlijn’ leeft er veel. Geef het de ruimte. Laat de waterlijn zakken en ontdek met elkaar welke dromen en verlangens er leven.

Leiders weten waarom.

In het wilde weg dromen is leuk, maar een beetje richting is wel prettig. Grote leiders uit de geschiedenis hadden hun ‘waarom’ glashelder. Zij wisten waarom ze hun leven waagden. Waarom ze een toespraak hielden voor duizenden mensen. Ze werden gedreven door een duidelijke missie en deden er alles aan om deze missie handen en voeten te geven. Weet waar je met jouw school heen wilt. Formuleer, samen met jouw team, jullie ‘waarom.’ Wat is jullie missie? Wat willen jullie bereiken? Wat zijn jullie waarden en drijfveren? Als jullie dit nog niet helder hebben, is dit het moment. Ontwerp met elkaar dat ene schilderij waarop je in één oogopslag kunt zien hoe jullie missie eruit ziet.

Leiders leiden.

Dromen is heerlijk. Weten waarom is handig. Maar klopt jullie praktijk wel met dat wat je droomt en verlangt? Is het in lijn met elkaar? Als jullie ‘A’ willen, maar ‘B’ doen, wordt iedereen ongelukkig. Dromen komen zo nooit uit. Leiders dromen, maar leiders leiden ook. Leg samen jullie dromen naast de huidige praktijk. Is er overeenstemming? Klopt het? Of moet het anders? Is het tijd voor verandering? Juist na het dromen en formuleren van jullie ‘waarom’ is het aanpassen van de praktijk logischer en vanuit een stevig fundament. Je past niet zomaar wat aan. Je voegt de daad bij het woord. Never waste a good crisis. Leer haar lessen. Durf te veranderen. Omarm dromen en verlangens. Laat ze de vrije loop. en leid dan. Leid dromen naar duurzame veranderingen, passend bij jullie school. Aansluitend bij jullie missie.

Een nieuwe periode.

Er staat een nieuwe periode voor de deur. Voordat je het doorhebt, ga je door in de automatische piloot. Stolt dat wat net nog vloeibaar was. Pak de kansen die de crisis je bood. Verspil ze niet. Wil je hier sterker uitkomen?

  • droom
  • verlang
  • weet waarom
  • leid

Hulp nodig bij dit proces? De Onderwijsfabriek ondersteunt jullie graag! Bekijk hier ons aanbod.

Over de schrijver
Rien Tanghe is de mede-eigenaar van De Onderwijsfabriek. Met zijn gelijkwaardige en authentieke benadering adviseert, traint en coacht hij teams, werknemers en leidinggevenden.
Reactie plaatsen